Klauzula CV 2022 - aktualna treść RODO po polsku, angielsku i niemiecku

REKLAMA

Klauzula CV 2022 - aktualna treść RODO po polsku, angielsku i niemiecku

AUTOR: Redakcja praca.farmacja.pl
DATA PUBLIKACJI: 04.05.2022

Przygotowując CV, jesteś świadomy, że musisz zawrzeć w nim swoje dane osobowe, doświadczenie zawodowe czy kompetencje twarde. Ale czy wiesz, że w Twoim dokumencie nie może również zabraknąć klauzuli o ochronie danych osobowych? Sprawdź, jaka jest jej aktualna treść i gdzie ją umieścić, aby mieć pewność uczestnictwa w procesie rekrutacyjnym.

 

RODO… czyli co?

 

Zanim przejdziemy do szczegółów, wyjaśnijmy sobie, czym tak naprawdę jest RODO. Wszyscy wiemy, czego mniej więcej dotyczy, ale wciąż wiele osób zastanawia się nad rozszyfrowaniem skrótu i szczegółami tego pojęcia.

RODO to w skrócie rozporządzenie o ochronie danych osobowych. Stosuje się również skrót OROD – ogólne rozporządzenie o ochronie danych. Z kolei w języku angielskim mówi się GDPR (tłum.: General Data Protection Regulation).

Rozporządzenie Unii Europejskiej, które weszło w życie 25 maja 2018 roku, zawiera przepisy o ochronie osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych oraz regulacje dotyczące swobodnego przepływu danych osobowych.

 

CV: aktualna klauzula o ochronie danych osobowych 2022

 

Wersja podstawowa, rozszerzona, a może wyczerpująca pod kątem podstawy prawnej? Możesz zdecydować i w 2022 roku wybrać do swojego CV dowolną klauzulę spośród trzech aktualnych formuł o ochronie danych osobowych.

Klauzula o ochronie danych osobowych – wersja skrócona

Jeśli interesuje Cię krótka, podstawowa wersja klauzuli o ochronie danych osobowych, możesz użyć takiej formuły:

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez (nazwa firmy) w celu prowadzenia rekrutacji na aplikowane przeze mnie stanowisko.

Nie obawiaj się, że w powyższej formule nie ma bezpośredniego odniesienia do przepisów RODO. Taki zapis jest także zgodny z aktualną ustawą o ochronie danych Unii Europejskiej.

Klauzula o ochronie danych osobowych – wersja zawierająca podstawę prawną

Jeśli chcesz być precyzyjny, możesz posłużyć się treścią zawierającą podstawę prawną, która brzmi następująco:  

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych dla potrzeb niezbędnych do realizacji procesu rekrutacji zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO).

Klauzula o ochronie danych osobowych – wersja rozszerzona

Istnieje również wersja szczegółowa prawnie, która nie jest obligatoryjna. Możesz rozważyć taki zapis:

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych dla potrzeb niezbędnych do realizacji procesu rekrutacji (zgodnie z ustawą z dnia 10 maja 2018 roku o ochronie danych osobowych (Dz. Ustaw z 2018, poz. 1000) oraz zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO).

Klauzula o ochronie danych osobowych – formuła dodatkowa

Jeśli interesuje Cię praca w konkretnej firmie i chcesz, aby Twoje CV było wzięte pod uwagę przy rekrutacjach w przyszłości, możesz dodatkowo na końcu dopisać:

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu prowadzenia przyszłych rekrutacji przez ww. firmę.

 

Klauzula o ochronie danych osobowych – wersja nieaktualna

 

Jeszcze do niedawna stosowaną w Polsce klauzulą w CV była formuła:

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych dla potrzeb niezbędnych do realizacji procesu rekrutacji (zgodnie z ustawą z dnia 29.08.1997 roku o ochronie danych osobowych; tekst jednolity: Dz. U. 2016 r. poz. 922).

Pamiętaj: to nieaktualna wersja, obecnie niezgodna z obowiązującym prawem.

 

CV: klauzula o ochronie danych osobowości po angielsku

 

Jeśli aplikujesz do zagranicznej firmy i treść ogłoszenia o pracę jest w języku angielskim, musisz przygotować CV po angielsku. Wtedy końcowa klauzula (tzw. GDPR consent statement ) powinna wyglądać następująco:

I hereby consent to my personal data being processed by (company name) for the purpose of considering my application for the vacancy advertised under reference number (123XX6 etc.)

 

CV: klauzula o ochronie danych osobowości po niemiecku

 

Jeśli zamierzasz złożyć CV do firmy farmaceutycznej lub apteki w Niemczech, zastosuj poniższy zapis:

Ich bin einverstanden, dass meine in diesem Arbeitsangebot enthaltenen personalen Daten durch (der Firmenname) für die Rekrutierungszwecke verwendet werden.

 

Klauzula RODO w CV – gdzie umieścić?

 

Klauzula o przetwarzaniu danych osobowych to konieczny, ale nie kluczowy element CV - powinien się tam znaleźć, ale nie musi rzucać się w oczy. Dlatego też najlepiej jak pojawi się na samym dole dokumentu, tj. w stopce CV. Ta praktyka jest stosowana od lat i takiego układu spodziewają się od kandydatów osoby rekrutujące.

 

Klauzula o ochronie danych osobowych może Ci się wydawać zbędnym dodatkiem, jednak to wymóg formalno-prawny, który należy uwzględnić w CV – zwłaszcza jeśli prosi o to pracodawca w ofercie pracy. Zapis ten, Ciebie jako kandydata, nie obarcza dużą dodatkową pracą, a może się okazać newralgiczny w procesie rekrutacji. 

PRZECZYTAJ TAKŻE: